Korona virüs salgını, dünya sağlık örgütü kararınca hepimizi kapılar ardında yaşamaya zorladı.
Sosyal hayattan uzaklaştığımız, ofislerimizin evlerimize taşındığı, hayat tarzlarımızı tamamen değiştiren korana virüs salgını sürecinde mobil uygulama kullanım eğilimleri dikkat çekici oranda arttı, artmaya da devam ediyor. Bu makalemizde ele alacağımız konu, pandemi ile artan uygulamalar olacaktır.
Pandemi ile artan uygulamalar, sosyal mesafe kuralının hayatımıza girmesi ile birlikte pandemi döneminde bizler için hayat kurtarıcı bir hale geldi. Evden rahatlıkla ev ve kıyafet alışverişi yapabileceğimiz alışveriş uygulamaları, sıkıntımıza derman olacak eğlence uygulamaları, öğrenciler ve evden çalışanlar için video konferans uygulamaları, yani pandemi ile artan uygulamalar, hayatlarımızın vazgeçilmez parçaları oldular.
Korona virüs salgını, mobil veri ve analiz sağlayıcısı AppAnnie’ye göre, pandemi ile artan uygulamalar kapsamında oyun, finans, iş birliği uygulamaları ile insanların akıllı telefonlarını kullanma şeklini değiştirdi.
Korona virüsün yayılma hızının arttığı bu dönemde, tüketicilerin de internette bulunduğu süre gittikçe artış göstermekte. Bu durumda her türlü dijital davranış hız kazanarak insanları mobil uygulamalara yönlendiriyor. Yapılan araştırmalar, insanların yüzde 27’sinin market ziyaretlerini en aza indirdiği ve yüzde 38’inin ise artık online alışverişe geçiş yaptığını belirtiliyor.
Sanal iletişim hizmetleri, WhatsApp Mart ayı sonu ile birlikte %40, Skype ise %70 oranında büyük bir kullanım artışı gösterdi. Oysaki hiçbir mobil uygulamanın kullanım oranı, çalışanlar ve öğrenciler için pandemi sürecinin kurtarıcısı diyebileceğimiz, pandemi ile artan uygulamalar arasında yer alan Zoom kullanımı kadar şaşırtmadı.
Zoom’un Hızlı Yükselişi
Zoom, Covid-19 virüsünün ortaya çıkması ile dijital dünyayı kasıp kavurdu; pandemi ile artan uygulamalar arasında en çok dikkat çeken ve indirilme oranında zirve yapan Zoom, dünya ile bağlantıda kalmak için en çok tercih edilen uygulama oldu.
Özellikle pandeminin en büyük etkilerinden biri olan evden çalışma başladıkça görüntülü konferanslar hızla arttı. Omdia araştırma analisti LouiseShorthouse’a göre, mobil uygulamalar istihbarat aracı PrioriData'dan alınan Mobile World Live (MWL) verileri, 2020’nin başından mart ortasına kadar %67 oranında artış gösterdi. Türkiye verilerine göre ise Zoom, pandemi ile artan uygulamalar arasında Mart 2020'den itibaren Google App store'da 50 milyondan fazla indirilerek 1. sırada yerini aldı.
Bir video görüşmesine 100 kişinin katılabildiği, böylece büyük işletmelerin bile iletişim halinde kalıp sunum yapabildiği Zoom, tek seferde 40 dakikaya kadar ücretsiz iletişim kurma olanağı veriyor.
TikTok
Türkiye’de de popüleritesi gittikçe yükselen TikTok, özellikle karantina döneminde evde zaman geçirmenin önemli bir aracı haline geldi. Pandemi ile artan uygulamalar arasında en üst sıralarda yerini aldı. Bu sosyal medya uygulaması 2016'da piyasaya sürülmüş olsa da Vine video platformunun çöküşünden sonra ancak yakın zamanda popülerlik kazandı. Karantina sırasında milyonlarca kullanıcı, günlük hallerini, komedi skeçlerini ve video derlemelerinin kısa videolarını paylaşmak için TikTok'a katıldı.
Klipler oluşturmanın yanı sıra efektler, filtreler ve müzikler ekleyerek herkesin video düzenleyebileceği bir platform sunan TikTok, dünya geneline bakıldığında bugün 2 milyar kişi tarafından aktif olarak kullanılıyor. En çok çekilen videolar arasında, duet, dans, crınge, challenges, mizansen, makyaj ve yemek yapma temaları yer alıyor.
Tiktok, özellikle hızlı tempolu yaşam tarzlarını besleyen, sürekli video akışı nedeniyle ağırlıklı olarak genç Z ve Y kuşağı arasında popüler. Kullanıcıların yüzde 27’si 13-17 yaş, yüzde 69’u 13-24 yaş ve yüzde 42’sinin ise genç yetişkinlerden oluşması bunu net bir biçimde gösteriyor.
Mobil veri analizi şirketi olan AppAnnie’nin verilerine göre, bu yıl indirme zirvesine yerleşen TikTok’un, geçtiğimiz sene 1.9 milyar olan indirme sayıları, toplamda 2 milyar indirmeye ulaştı. Veriler, TikTok uygulamasının indirilme sayısının, özellikle Batı bölgeleri için her ay giderek arttığını gösterdi.
E-ticaret
Pandemi, daha dijital bir dünyaya geçişi hızlandırdı ve çevrimiçi alışveriş davranışlarında kalıcı etkileri olması muhtemel değişiklikleri tetikledi.
Gelişmekte olan ve gelişmiş dokuz ekonomide yaklaşık 3.700 tüketicinin katıldığı bir ankete göre, COVID-19 salgını çevrimiçi alışveriş davranışlarını sonsuza kadar değiştirdi.
"COVID-19 ve E-ticaret" başlıklı anket, salgının tüketicilerin e-ticaret ve dijital çözümleri kullanma şeklini nasıl değiştirdiğini inceledi. Ankette araştırması yapılan ülkeler Almanya, İtalya, Rusya Federasyonu, Çin, Brezilya, Kore Cumhuriyeti, Güney Afrika, İsviçre ve Türkiye idi.
Pandeminin ardından ankete katılanların yarısından fazlasının artık çevrimiçi olarak daha sık alışveriş yaptığı ortaya çıktı. Haberler, sağlıkla ilgili bilgiler ve dijital eğlence için internette daha fazla zaman harcandığı belirlendi.
Anket aynı zamanda, gelişmekte olan ekonomilerdeki tüketicilerin çevrimiçi alışverişe en büyük geçişi pandemi sürecinde yaptığını gösteriyor.
16 Mart itibariyle en çok indirilen e ticaret uygulamaları Trendyol, Hepsiburada, n11, Gittigidiyor ve Cimri, pandemi ile artan uygulamalar arasında yerlerini aldılar.
Getir
Getir, korona virüs salgınıyla birlikte en çok iş yapan girişimlerden biri oldu. Dükkânların kapatılıp, insanların eve çekildiği bu dönemde 2 milyon kullanıcıya ulaşan Getir, pandemi ile artan uygulamalar arasında kısa sürede yerini sağlamlaştırdı.
Salgın öncesinde daha çok atıştırmalık ürün siparişleri için tercih edilen Getir, karantina döneminde tüketici tarafından normal market alışverişi olarak konumlandırıldı. Gıda ve temel ihtiyaç siparişlerinde tam anlamıyla 7’den 70’e vazgeçilmez bir uygulama haline geldi.
Getir, Mart ayından bu yana indirilme oranında yüzde 60 artış ile rekor kırdı. Pandemi süreci ile birlikte de etkisi hala devam eden bir yükseliş gözlemleniyor.
Mobil Bankacılık oranlarında yüzde 31 oranında artış
Finansal teknoloji uygulamaları, küresel uygulama pazarlaması platformu Adjust ve uygulama istatistikleri sağlayıcı olan Apptopia’nın yayınladığı 2020 Mobil Finans Raporuna göre, pandemi nedeniyle normalinden hızlı büyüyor.
Bu verilere göre ödeme uygulamalarının oturum sayısı %49 oranında arttı. Türkiye olarak ise aynı alanda şu ana kadar %39 artışımız var. Mobil bankacılık ve uygulamaların kullanımında ise %31’lik bir artışa sahibiz.
Pandemi döneminin etkisiyle, bankacılık işlemlerinin Akbank’ta %95’i, QNB Finansbank’ta ise %80’i şube dışı kanallardan gerçekleşmekte.
Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.