Reklam Ajansı Türleri ve Süreci Yönetme

Reklamcılık dünya çapında iki yüzyıldır varlığını sürdüren bir sektör olmakla birlikte reklamcılık ve reklam ajansları hakkında bilgi kirliliği dolaşmaktadır.

Reklam materyalleri üreten matbaalar bile kendilerini ajans olarak dile getirir oldu. Tabii ki reklam ajansı bu kadarla sınırlı olmayan ve çok geniş kapsamlı bir alandan oluşmaktadır. Gelin, Türkiye’nin reklam ajansı türlerine birlikte göz atalım.

16.08.21 _1

Geleneksel Reklam Ajansı

Geleneksel reklam ajansı müşterilerinin kurumsal kimliğinden, logo tasarımına, broşürlerinden, katalog gibi basılı işler, gazete ve televizyon reklamlarına kadar birçok konuda hizmet veren işletmelerdir. Eğer siz de yeni kurulan bir markaysanız ve markanızın yenilenmesini istiyorsanız bu tür bir ajans ile çalışmayı düşünmeniz yararlı olacaktır. Bu tarz çalışma alanına sahip reklam ajansı kendi içerisinde bir kreatif ekip olarak çalışabilir ya da kreatif bir ajansla iş birliği sağlayabilir.

Marka Danışmanlık Ajansı

Marka danışmanlık ajansları, markaların iletişim stratejisini ve konumlandırmasını planlayan ve bu yönde özgün içerikler üreten bir ajans türüdür. Bu konuda sizin için doğru olan ajansı seçmek oldukça önemli bir konudur. Markanın temelini oluşturan bu stratejiler ile markanızı, varmak istediği hedeflere ulaştırabilirsiniz. Bazı marka danışmanlık ajansları ise kendi içinde kurumsal kimlik, kreatif çalışmalar ve grafik tasarım işleri de yapmaktadır.

Dijital Ajans

Reklam ajansı çeşitleri arasında bulunan dijital reklam ajansı günümüzde en hızlı büyüme gösteren ajans türlerindendir. Müşterilerine dijital mecra kısmında bulunan her türlü konuda hizmet sağlayabilirler. Web sitesi tasarımı, web yazılım projeleri, mobil uygulama yazılımları, sosyal medya yönetimi ve post tasarımı, içerik yönetimi, Google adwors, sosyal medya reklamları, e-ticaret web siteleri, banner tasarımları, dijital pazarlamadan, strateji geliştirmeye, hosting alan adı alımı ve yönetimi gibi birçok konuda sınırsız hizmet vermektedir.

Günümüzde dijital pazarlama ajansları fotoğraf ve video çekim ekiplerini de içinde bulundurmaktadır. Standartlarının korunması açısından, markanın kreatif ajansı, geleneksel ajansı, marka danışmanlık ajansı ve bilişim ekibiyle beraber uyumlu bir şekilde çalışabilirler.

16.08.21

SEO Ajansı

SEO, reklam ajansı çeşitleri arasında bulunan ve markaların arama motorlarındaki görünürlüğünün, arama motoru optimizasyonu çalışmaları ile yükseltilmesini sağlayan bir uygulama ajansıdır. Bu sayede web sitelerinin trafikleri artırılmış olur. Yani Google arama motorunda sitenizin üst sıralarda çıkmasını istiyorsanız SEO ajanslarıyla veya bünyesinde bu hizmeti sağlayan ajanslarla işbirliği sağlamanız yararlı olacaktır.

PR Ajansı

Reklam ajansı türlerinden biri olan PR yani halkla ilişkiler ajansı, markaları müşterilerin gözünde güçlü, doğru ve dürüst bir marka olarak konumlandırmak için çalışmalar yapan ajanslardır. PR ajansları aynı zamanda markayı tanıtarak, hedef kitleyi harekete geçirici uygulamalar üzerinde durmaktadır. Tıpkı markalaşma ajansları gibi marka bilinirliği ve marka konumlandırması gibi konularda sonuç verici işler çıkarırlar.

Medya Satın Alma ve Planlama Ajansı

Medya satın alma ajansları; dijital ve görsel olmak üzere tüm medya kanallarında, televizyon, gazete, radyo, dergi, dış mekân reklamcılığı ve reklam panoları gibi her türlü medya kanalının strateji, araştırma, planlama, satın alma ve yönetme gibi süreçlerini yürütmektedir.

Event Ajansı

Reklam ajansı olarak event ajans, genelde belirli bir etkinlik ve dönemsel pazarlama projeleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. Şirket açılışlarından, ürün lansmanlarına, ürün sunumlarından tören ve kutlamalara kadar birçok organizasyonda planlama ve yönetim süreçlerine katkı sağlamaktadır.

16.08.21 _2

Sektör Ajansları

Belirli bir alanda ve sektör üzerinde uzmanlaşmış olan, pazarlama konusunda güçlü olan reklam ajansı türlerindendir. Belirlenen bir sektör ve ürün üzerine yukarıda bahsedilen marka ve reklam yönetimlerinin tümünü yerine yetirme potansiyeline sahiptir.

Web Tasarım ve Yazılım Ajansları

Bu reklam ajansı türlerini öncelikle web yazılım ya da web tasarımı firmaları ile karıştırmamak gereklidir. Web tasarım ve yazılımı markanın veya şirketin kurumsal kimliğine özel, kullanıcı deneyimini en üst seviyede tutan, aynı zamanda SEO uyumlu site tasarımı ve yazılımı üzerine çalışmaktadır.

Reklam Ajansında Süreç Nasıl İlerler?

  1. Marka ile görüşme sağlanır ve durum analizi yapılır,
  2. Markanın sorunu tespit edilir,
  3. Pazar araştırması yapılır,
  4. Rakip araştırması yapılır,
  5. Hedef kitle araştırması yapılır,
  6. SWOT analizi çıkartılır,
  7. Sosyal medya analizleri yapılır,
  8. Kampanya fikirleri ortaya konulur,
  9. Kampanyanın yayınlanacağı platformlar belirlenir,
  10. Kampanya bütçesi belirlenir,
  11. Yaratıcı fikirler üzerine çalışmalar yapılır,
  12. Çıkan fikirler ekip ile paylaşılarak tartışılır,
  13. Kabul gören fikirler tasarım ekibine gönderilir,
  14. Tasarım ekibi kampanya üzerine çalışmalar çıkartır,
  15. Çıkan sonuçlar değerlendirilir,
  16. Onaylanan işler marka ile paylaşılarak sunumu yapılır,
  17. Markanın geri bildiriminden sonra kampanya yürürlüğe girer,
  18. Yürürlüğe giren kampanya izlenir ve sonuca göre bir değerlendirme raporu çıkarılır.

Reklam ajansı süreçleri belirli bir plan ve programa göre ilerlemektedir. Her departman kendi görevini zamanında ve organize bir şekilde uygulayarak işin, müşteriye zamanında ulaşmasına katkı sağlamaktadır. Reklam ajansı çalışma sistemi şu şekilde ilerlemektedir;

16.08.21 _3

  • Müşteri ilişkileri yöneticisi, çözülmesi gereken sorun için müşteri ile görüşme sağlar.
  • Marka yöneticisi bu soruna yönelik bir reklam özeti çıkartır. Ortaya çıkarılan bu özet yaratıcı direktörün yardımı ile tüm ekibe anlatılmaya hazır hale getirilir.
  • Marka yöneticisi, reklam ekibine bilgi verir ve bir zaman çizelgesi, bütçe, önerilen medya kanalları üzerindeki detayları aktarır.
  • Yaratıcı ekip verilen bu bilgiler üzerine birkaç gün veya hafta boyunca proje üzerine çalışma gerçekleştirir. Ortaya çıkan ilk fikirler marka yöneticisine ulaştırılır.
  • Marka yöneticisi çalışmayan fikirleri eleyerek, yeni ve daha iyi fikirler için ekibi motive eder, yönlendirir.
  • Yaratıcı ekip, gerektiği yerde diğer departmanlardan destek alarak farklı fikirler üzerinde çalışabilir.
  • Kararlaştırılan fikirler taslak haline getirilerek, müşteriye sunulur.
  • Müşteri, ajansa geri bildirimde bulunmadan önce fikirler üzerinde inceleme yapacaktır.
  • Reklam ekibi kabul edilen herhangi bir fikir üzerine çalışmalar üretmek için marka ekibi, medya satın alma ekibi, prodüksiyon ve reklam yönetmeni ile işbirliği içinde çalışılır.
  • Çalışması tamamlanan proje onay almak üzere markaya sunulur. Reklamlar, çevrimiçi, basılı, açık hava reklamları, canlı yayın ya da belirlenen bir alanda müşteri onayına göre yayımlanır.
  • Reklam ajansı, yayımlanan reklamların başarısını ve yatırım getirisini takip ederek müşteriye geri bildirimde bulunur.
  • Anlaşmanın tamamı için şartlar sağlandıysa, reklam veren ajansa ödeme yaparak süreci tamamlamış olur.

Reklam Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Google partnerliği olup olmadığı
  • Referansları
  • Yol haritası ve teklif
  • Karşılıklı iletişim
  • Tecrübeler
  • Reklam ajansı ekip yapısı
  • Verdiği hizmetler
  • Çözüm önerileri
  • Ücret tarifesi

16.08.21 _4

Reklam Kampanya Sürecinizi Belirleyin

Yapmanız gereken ilk şey reklam planınıza dahil olacak önemli noktaları ve konu başlıklarını belirlemek olacaktır. Bu konuda üzerinde durmanız gereken bazı maddeler ise;

  • Reklam Kampanyaları

Kampanyanıza başlamadan önce yıl içerisinde nasıl bir yol izleyeceğinize dair genel bir plan oluşturmalısınız. Bu plana yıl içindeki özel günler ve haftalar, kampanya ve indirim dönemleri, sezonluk çalışmaları da dahil ederek, yapacağınız reklam kampanyanızın genel hatlarını oluşturabilirsiniz.

  • Reklam Planı Açıklaması

Bu bölümde yıl içinde yapacağınız kampanyanın amaç ve hedeflerini, şirketinizin nasıl bir yol izleyeceğine dair düşüncelerinizi birkaç cümle ile anlatmanız, bir vizyon oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

  • Hedef Kitle

Reklam kampanyası hazırlık sürecinde hedef kitle büyük önem taşır. Projeyi hedef kitleye yönelik planlayacağınız için bu detayları mutlaka göz önünde tutmalısınız.

  • Amaç ve Yatırım Getirisi

Hedef kitlenizi belirledikten sonra kampanyada ulaşmak istediğiniz amaç ve hedeflerinizi, bunun sonucunda ne kadarlık bir yatırım getirisi elde etmek istediğinizi özet bir şekilde belirlemeniz gereklidir.

  • Hangi Kanalların Kullanılacağı

Yukarıda belirlediğiniz planların doğru bir şekilde hayata geçmesi için reklamlarınızı doğru mecralarda paylaşarak hedef kitlenize ulaştırmanız gereklidir. Örneğin Google Adwors reklamları üzerinden ilerlemeye karar verdiyseniz, Adwors’ün reklam modelleri içerisinden, hedeflerinize en uygun modeli belirlemeniz gerekir. Eğer İnstagram üzerinden bir yol çizdiyseniz, platformun reklam modellerinden tercih yaparak bir ilerleme kaydedebilirsiniz.

Reklam kampanyanızı doğru bir şekilde ilerletmek ve bitirmek için sırasıyla bu yolları izledikten sonra, yayın takviminizi, reklam bütçenizi ve iş bölümünü de belirleyerek hedeflediğiniz reklam kampanyasını hazır hale getirip süreci yönetmeye başlayabilirsiniz.

16.08.21 copy

Web sitesinin hosting süresi doldu ve yakında yayından kalkacaktır. Web tasarım sorumlunuzla iletişim kurarak hosting süresini uzatabilirsiniz.